Gimnazija je za bogate


Ob vsem tem učenju otrok na daljavo in od doma se pogosto vprašam, kaj pa je z revnimi? Glede na podatke o številu siromakov v državi sklepam, da jih velik del nima denarja za opremo, ki bi jim omogočila sodelovanje pri pouku.
Pravkar sem prebral pogovor v Večeru z dr. Darko Zupancem, direktorjem Državnega izpitnega centra, ki na vprašanje o revežih in maturi odgovori takole:
'"Ali se res nihče od javnih kritikov ni pozanimal, da tudi na RIC-u že več let naslavljamo vprašanje nepravičnosti v slovenski družbi in šolstvu ter poskušamo vplivati na dolgoročno reševanje tega problema tudi z našimi analizami, raziskavami in javnim angažmajem?" se ob tem sprašuje Zupanc. Postreže s temeljito analizo podatkov, ob tem pa poudari, da je med maturanti splošne mature iz družin, ki živijo pod pragom revščine, manj kot en maturant na posamezno gimnazijo.' (poudarek je moj)
Med maturanti v vsaki slovenski gimnaziji je torej kvečjemu en sam revež.
To je strašljiv podatek!
Kar pomeni, da je slovenska družba v samostojni državi postala povsem neprepustna: če ste rojeni revni, so za vas gimnazije (torej najkvalitetnejše izobraževanje) zaprte!
V Sloveniji naj bi bilo okoli 50 gimnazij, kar pomeni, da je družba odprla vrata med maturante manj kot petdesetim otrokom.
Po domače povedano: vaše možnosti, da splezate iz govna, so skoraj nične.
Nisem še slišal bolj strašnega podatka o sodobni slovenski državi.


Scripture Reading in a Night Refuge. Gustave Doré (1832-83). 1872.

Komentarji

Oseba Saskia sporoča …
To je res strašljiv podatek. Pa stalno poslušamo o enakih možnostih za vse.
Oseba Unknown sporoča …
Meni se zdi, da se ta selekcija opravi dejansko že v osnovni šoli. Način dela je danes tak, da če starši ne parirajo šolski snovi, so otroci hendikepirani... Samo izjemno motivirani nadarjeni posamezniki se lahko imajo možnost, če jim socio-ekonomske domače okoliščine tega ne omogočajo

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Kako uničiti simbolno funkcijo

Kako štab našega predsednika sprejema odločitve? (mini drama)

Kdaj lahko nakupujejo upokojenci? Kot pravi Kacin ali Odlok?